Ce trebuie să știi despre arsurile pielii?

Arsurile sunt printre cele mai comune accidente domestice, iar severitatea lor poate varia de la ușoare la extrem de grave. Indiferent dacă ai vărsat accidental apă clocotită, ai stat prea mult la soare sau ai avut de-a face cu substanțe chimice periculoase, este foarte important să cunoști metodele corecte de tratament.

Tipuri de arsuri frecvente

  1. Arsuri termice

Sunt cele mai frecvente arsuri și sunt cauzate de expunerea la căldură. Exemple includ contactul cu obiecte fierbinți cum ar fi aragazul sau fierul de călcat, sau vărsarea accidentală de apă clocotită pe piele.

Arsurile solare intră și ele în această categorie, mai ales atunci când pielea este expusă prea mult, fără protecție, la razele UV.

  1. Arsuri chimice

Apar prin contactul pielii cu substanțe chimice periculoase, precum detergenți, acizi sau baze puternice. Aceste tipuri de arsuri sunt întâlnite frecvent în mediile industriale, dar și acasă, când se manipulează necorspunzător produse de curățenie agresive.

  1. Arsuri electrice

Cauza acestui tip de arsură este expunerea la curentul electric, respectiv contactul direct, afectând pielea și țesuturile interne. Acestea pot varia de la arsuri superficiale la daune severe, inclusiv asupra organelor interne.

Gradele arsurilor

  • Arsura de gradul I (superficială), afectează doar stratul exterior al pielii (epiderma). Pielea este roșie, uscată și dureroasă.
  • Arsura de gradul II (parțial profundă) pătrunde mai adânc în piele și afectează atât epiderma cât și derma, provocând vezicule și umflături. Pielea devine roșie, umedă și foarte dureroasă.
  • Arsura de gradul III este cea mai gravă deoarece afectează toate straturile pielii și poateajunge la țesuturile subcutanate. Pielea poate fi albă, carbonizată sau maro. Aceste arsuri pot fi nedureroase deoarece nervii sunt distruși. Arsura de gradul 3 necesită îngrijire medicală imediată.

Cum să tratezi arsurile: De la primul ajutor la intervenții specializate

Oricine poate suferi o arsură, dar ce faci în acele prime momente critice poate face diferența. Primul ajutor în cazul unei arsuri este esențial, mai ales în cazul arsurilor ușoare. Pentru arsuri minore, răcirea imediată a zonei afectate cu apă rece timp de 10-15 minute poate ajuta la limitarea daunelor. Însă, pentru arsurile severe, este necesar să apelezi la un centru medical specializat pentru arsuri și să urmezi un plan de tratament complex.

Arsurile grave: Când e nevoie de ajutor specializat

Aproximativ 15% dintre toate arsurile sunt considerate severe și necesită îngrijire spitalicească. În cazurile grave, fiecare secundă contează. Arsurile extinse pot provoca infecții și pot duce la complicații majore, precum sepsisul sau chiar insuficiența multiplă de organe. Prevenirea infecțiilor devine astfel o prioritate absolută în aceste situații.

Produsele B. Braun pentru tratamentul arsurilor

B. Braun oferă diferite produse care sprijină prevenirea și îndepărtarea biofilmului / infecțiilor rănilor, facilitează vindecarea rănilor și ajută la menținerea calității vieții pacientului. Cu cât vindecarea rănilor progresează mai rapid, cu atât rezultatul estetic și funcțional pe termen lung al pacientului va fi mai bun.

Tratament arsuri gama B. Braun

Prontosan® Wound Gel X

Pentru curățarea arsurii înainte de tratamente precum debridarea enzimatică sau aplicarea unei grefe de piele. Hidrogelul Prontosan® Wound Gel X este foarte vâscos și are un efect de umezire și hidratare, reduce durerea și previne infecțiile datorită funcției de barieră antimicrobiană. Este eficient împotriva bacteriilor gram-pozitive și gram-negative.

Prontosan® Soluție

Poate îndepărta țesutul necrotic și/sau biofilmul pentru a promova vindecarea. Se utilizează pentru clătirea, curățarea și decontaminrea rănilor acute, cronice și a arsurilor, cu scopul de a gestiona și preveni reformare biofilmului. Ajută la prevenirea infecțiilor și la îndepărtarea delicată a pansamentelor hidoractive sau a compreselor de pe rănile încrustate.

Askina® Calgitrol® Paste

Pansament pentru răni sub formă de pastă, constând într-o matrice de alginat cu argint. Conține 100% ioni de argint, activi impotriva unui spectru larg de microorganisme, inclusiv MRSA. Asigură o barieră antimicrobiană și ajută la prevenirea contaminării cu bacterii externe. Eficient în tratamentul rănilor dificile ale pacienților cu arsuri de gradul II și ulcere ale piciorului diabetic, precum si în tratamentul rănilor infectate, ulcere varicoase, arteriale și escare.

Resurse

  1. Bellingeri, A., Falciani, F., Traspedini, P., Moscatelli, A., Russo, A., Tino, G., Chiari, P., & Peghetti, A. (2016). Effect of a wound cleansing solution on wound bed preparation and inflammation in chronic wounds: a single-blind RCT.. Journal of wound care, 25 3, 160, 162-6, 168 . https://doi.org/10.12968/jowc.2016.25.3.160.
  2. Moore, M., Dobson, N., & Cetnarowski, W. (2016). 0.1% Polyhexanide-Betaine Solution as an Adjuvant in a Case-Series of Chronic Wounds.. Surgical technology international, 29, 85-89 .