Ulcerul varicos

Ulcerul varicos, cunoscut și sub numele de ulcer venos de gambă este o rană care se vindecă greu și apare la nivelul piciorului, de obicei în zona gambelor, chiar deasupra gleznei. De cele mai multe ori, aceste ulcerații sunt cauzate de probleme cu venele, precum venele varicoase (peste 70% din cazuri) sau complicații după un cheag de sânge (sindromul posttrombotic). Insuficiența venoasă se datorează deteriorării valvelor din venele mari.

Ulcerele varicoase pot fi nedureroase, dar unele sunt foarte dureroase și se pot infectata. Adesea există o inflamație (dermatită) în jurul ulcerației piciorului.

Valvele funcționale sunt necesare pentru:

  • Fracționarea fluxului sanguin
  • Asigurarea circulației unidirecționale
  • Tensiune arterială scăzută

Când valvele sunt deteriorate:

  • Sângele se acumulează în picioare
  • Tensiune arterială este ridicată

Deteriorarea valvei venoase împiedică sângele să se întoarcă eficient către inimă. Ca urmare, sângele se acumulează în venele periferice, crescând presiunea în acestea, în special în venele picioarelor. Această presiune crescută duce la creșterea permeabilității vaselor de sânge, provocând scurgerea de limfă în țesuturile din jur. Rezultatul este umflarea, îngroșarea și deteriorarea pielii. Pielea afectată devine fragilă și poate forma ulcere venoase (ulcere varicoase), care sunt răni deschise ce se dezvoltă din cauza stagnării sângelui și a presiunii crescute.

Factori de risc

Persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta ulcere varicoase ale picioarelor sunt cele care au avut anterior un ulcer la picior. Alți factori de risc sunt:

  • Varice
  • Tromboflebită profundă anterioară în piciorul afectat
  • Flebită în piciorul afectat
  • Fractură, traumă sau intervenție chirurgicală anterioară
  • Istoric familial de boală venoasă
  • Simptome de insuficiență venoasă: durere la nivelul picioarelor, picioare grele, mâncărime, edem, descompunerea pielii, pigmentare și eczemă

Cum Se diagnostichează?

Pentru diagnosticarea ulcerului varicos, medicul va face o evaluare completă a istoricului medical al pacientului. Apoi, se pot folosi diferite teste, cum ar fi ecografia Doppler, măsurarea tensiunii arteriale la gleznă și braț (indicele gleznă-braț) și eventual alte investigații angiologice avansate. În general, în cazul insuficienței venei safene mari, ulcerul varicos este localizat frecvent pe interiorul gambei, deasupra maleolei, iar în cazul insuficienței venei safene mici, ulcerația este situată în zona maleolei externe.

Cum se tratează ulcerul varicos?

Dacă medicul exclude problemele de circulație arterială, tratamentele cu compresie (bandaje sau ciorapi compresivi) sunt esențiale. Acestea ajută la ameliorarea problemelor cauzate de staza venoasă prin îmbunătățirea fluxului venos înapoi către inimă. Compresia reduce diametrul venelor dilatate, îmbunătățeste funcția valvelor venoase, prevenind refluxul și staza de sânge.

În unele cazuri,  pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a trata cauza de bază a ulcerului varicos, medicul poate recomanda diferite proceduri chirurgicale: chirurgia varicelor, proceduri endovasculare, revascularizare.

Tratamentul local al ulcerației

Tratamentul local al ulcerului varicos începe întotdeauna prin curățarea rănii. Este important să îndepărtăm țesutul mort (necroza) din rană pentru a permite vindecarea ei. Aceasta se face printr-o procedură numită debridare, care trebuie să ajungă până la țesutul sănătos. Înainte de debridare, se poate aplica un anestezic local pentru a reduce durerea. Debridarea chirurgicală este întotdeauna combinată cu spălarea (irigarea) rănii.

Eficacitatea soluției de irigare a plăgilor depinde de ingredientele sale. Este esențial să folosim produse care curăță bine și sunt compatibile cu țesuturile. Prontosan® Soluție de Irigare și gelurile Prontosan® Wound Gel și Wound Gel X conțin betaină, un agent de curățare (surfactant) foarte eficient, și polihexanidă, o substanță cu proprietăți antimicrobiane, blândă cu țesuturile.

Ridicarea picioarelor și alte măsuri preventive sunt foarte importante pentru a obține închiderea mai rapidă a rănii și pentru a evita recidiva ulcerelor venoase ale picioarelor.

Descoperă produsele Prontosan care ajută în tratamentul ulcerului varicos

Prontosan® Soluție de Irigare pentru clătirea, curățarea, umezirea și decontaminarea rănilor cronice neinfectate sau infectate, precum si a rănilor acute, postoperatorii și a arsurilor de grad IIa, IIb și III, neinfectate sau infectate.

  • Disponibil în flacoane de 350 ml, 1000 ml și fiole de 40 ml

Prontosan Wound® Gel pentru curățarea, umectarea și decontaminarea rănilor acute și cronice (escară, ulcer varicos, rană diabetică) neinfectate sau infectate, inclusiv pentru arsurile pielii (gradele I, IIa, IIb, III).

  • Disponibil in flacon de 30 ml
  • Destinat rănilor de dimensiuni reduse sau greu accesibile

Prontosan® Wound Gel X hidrogel foarte vâscos pentru curățarea, hidratarea și decontaminarea rănilor acute și cronice (escară, ulcer varicos, rană diabetică) neinfectate sau infectate, inclusiv pentru arsurile pielii (gradele I, IIa, IIb, III).

  • Disponibil in tub de 250 g
  • Destinat rănilor cu suprafață extinsă