Doar o rană curată se poate vindeca!

Conceptul de „pregătire a patului plăgii” a fost descris pentru prima dată de Falanga et al (2000) și poate fi definit ca o abordare globală în gestionarea rănilor, care are ca scop accelerarea vindecării naturale și îmbunătățirea eficienței produselor avansate de îngrijire a rănilor. Scopul final este formarea unui țesut de granulație sănătos care va duce la închiderea completă a rănii.

Pregătirea corectă a patului plăgii, mai ales în cazul unei răni cronice include:

 

1. Îndepărtarea țesuturilor moarte (necrozei) – debridarea.

Un pat al plăgii curat necesită eliminarea țesuturilor moarte sau necrotice care pot împiedica vindecarea și pot deveni focare de infecție. Debridarea se poate face chirurgical, enzimatic, biologic sau cu ajutorul pansamentelor speciale. Debridarea este primul pas critic în procesul de pregătire a patului plăgii.

2. Restabilirea echilibrului bacterian și tratarea infecțiilor.

Gestionarea corectă a încărcăturii bacteriene este esențială pentru a preveni infectarea rănii. Terapia cu agenți antimicrobieni și pansamente avansate, precum cele cu argint, pot ajuta la controlul infecțiilor. Aceasta nu exclude utilizarea antibioticelor sistemice, dacă situația o impune.

3. Gestionarea inflamației și a dezechilibrului enzimatic.

Inflamația cronică poate fi o barieră în calea vindecării, iar controlul acesteia este esențial. Plăgile cronice prezintă adesea un dezechilibru enzimatic, care poate deteriora țesuturile sănătoase. Un pat al plăgii curat implică menținerea acestui echilibru pentru a permite vindecarea naturală.

4. Menținerea echilibrului umidității.

Patul plăgii trebuie să aibă un nivel optim de umiditate pentru a favoriza vindecarea. Echilibrul corect între uscarea plăgii și acumularea de exsudat este important. Un pat prea umed sau prea uscat poate afecta vindecarea, Este necesară utilizarea pansamentelor potrivite pentru gestionarea umidității.

5. Asigurarea vascularizării adecvate.

O rană bine vascularizată, cu un aport sanguin adecvat, are șanse mai mari să se vindece. În cazul rănilor cronice, este necesară o evaluare atentă a fluxului sanguin și aplicarea unor terapii care să stimuleze acest aspect, dacă este nevoie.

Irigarea rănilor cu Prontosan® Soluție duce la îndepărtarea resturilor de țesuturi, biofilmului și încărcăturii bacteriene*.

Soluțiile tradiționale de irigare a rănilor (ex. ser fiziologic) alunecă peste biofilm, fără să îl îndepărteze.*

Descoperă produsele Prontosan pentru curățarea și decontaminarea rănilor

*Seipp HM et al. Efficacy of various wound rinsing solutions against biofilms. ZfW 2005; 4(5):160-163 / Perez R et al. Effect of different wound rinsing solutions on MRSA biofilm in a porcine model. WoundM 2010; 4(2):44-48